Kiszone warzywa

Ogórki kiszone – sposób przyrządzenia, cechy i właściwości zdrowotne

Kiszonki to produkty spożywcze naturalnego pochodzenia, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto wykazują wiele walorów smakowych, nadają się jako przekąska, a także pełnowartościowy dodatek do przyrządzanych dań. Jednym z najbardziej popularnych przetworów powstałych w procesie kwaszenia są ogórki kiszone. Jak przygotować pyszne przetwory z warzyw? Jakie właściwości posiadają kiszonki? Dlaczego warto je spożywać?

Sposób przygotowywania kiszonek

Ogórki kiszone to popularny przysmak naszego kraju. Każdy z nas docenia smak i walory przetwarzanych warzyw. Ważną cechą tego rodzaju przysmaków jest również prostota ich wykonania oraz stosunkowo niedługi czas przyrządzania. Jak zatem zrobić pełnowartościowe, smaczne i zdrowe kiszonki?

Do przyrządzenia kwaszonych produktów należy przygotować:

  • umyte i osuszone warzywa – ogórki najlepiej niedużej wielkości,
  • specjalnie stworzoną mieszankę w postaci solanki – łyżka soli do 1 litra wody,
  • inne warzywa i przyprawy – czosnek, chrzan, liść laurowy, koper, liść wiśni, pieprz, itp.
  • słoiki – wyparzone z nowymi, szczelnymi zakrętkami, itp.

Ogórki kiszone należy ciasno umieścić w słoikach, następnie zalać je ciepłą zalewą solną. Mieszanka powinna zakrywać wszystkie ułożone w naczyniach warzywa. Po zakręceniu słoików, należy odstawić je w ciepłe miejsce, a po kilku dniach zmienić ich położenie przenosząc do nieco chłodniejszego pomieszczenia.

W jakim celu warto spożywać kiszonki? Jakie wartości zdrowotne posiadają ogórki kiszone?

Walory zdrowotne spożywania kiszonych warzyw

Spożywanie naturalnych produktów przynosi wiele pozytywnych efektów. Ogórki kiszone (https://ranozebrano.pl/product-787-ogrki-kiszone-500g) dostarczają organizmowi mnóstwo pozytywnych wartości, które usprawniają pracę całego organizmu, jak również zapobiegają powstawania wielu chorób i schorzeń. Kiszonki wyróżniają się również niesamowitym, pysznym i wyjątkowym smakiem. Nadają się jako samodzielna przekąska oraz dodatek do wszelkich dań. Wśród najbardziej powszechnych właściwości kiszonych ogórków można wyróżnić:

  • niskokaloryczność,
  • pobudzanie układu trawiennego – przyśpieszanie metabolizmu,
  • powstrzymywanie apetytu,
  • dostarczanie uczucia sytości,
  • źródło witaminy, magnezu, potasu, żelaza, itp.,
  • wzmacnianie organizmu,
  • postać naturalnego probiotyku,
  • zapobieganie anemii,
  • obniżanie cholesterolu,
  • zmniejszanie ryzyka miażdżycy,
  • zdolności poprawiające kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • wspomaganie procesu odchudzania,
  • ułatwiające przyswajanie witaminy K,
  • wiele innych.
Ramka zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com