Ogórki kiszone

Ogórki kiszone w polskim domu

Ogórek kiszony kojarzy się niezmiennie jako dodatek do pieczonego mięsa, pasztetów. Mówi się, że jest typowo polskim produktem. Taki nasz polski ogórek kiszony, mocno kwaśny, lekko chrupiący, o czosnkowo-chrzanowym posmaku. Świetnie łączy się z musztardą, keczupem i innymi sosami. Jest nierozłącznym elementem każdej zakrapianej imprezy. Właściwie pasuje do wszystkiego. Każdy na pewno ogórki kiszone zna ze swojego domu, gdzie bunkrowało się zielone słoiki w ciemnych szafkach kuchennych, czy na regałach w piwnicy, bądź spiżarni.

Produkcja kiszonych ogórków

Najlepszy czas na przygotowanie zapasów ogórków kiszonych na zimę to z pewnością lato. Kupuje się na bazarze kilogramy popularnych kwaszeniaków, duży kawałek chrzanu, parę gałązek kopru i czosnek. Weki, najlepiej te największe, wyparza się dokładnie, następnie ładuje się do nich, ustawiając ciasno na sztorc ogórki. W luki upycha się kawałek chrzanu, ząbek czosnku i połamany koper. I następne piętro buduje się tak samo: ciasno kwaszeniaki i poupychane przyprawy. Gdy dojdzie się do brzegu słoja tak ułożonych zielonych bohaterów zalewa się gorącą, bądź przegotowaną solanką. Zamyka się słój z zawartością i odkłada na półkę w spiżarni, na zimową porę. Niektórzy jednak nie są w stanie doczekać się na zimę. Otwierają taki wek już po paru tygodniach i rozsmakowują się w kwaśnych warzywach, otoczeni delikatnie drażniącym nos zapachem czosnku. Są też tacy, którzy postanawiają w ogóle nie czekać nawet tych parę tygodni i otwierają słój już na drugi dzień, kiedy proces kiszenia dopiero się zaczął. Ale wówczas mówimy o ogórkach małosolnych, a to zupełnie inny temat. Tak czy siak, nierzadko zdarza się, że ogórki kiszone nie dotrwają zimy.

Ogórki i zdrowie

Oprócz tego, że kiszone ogórki są smacznym dodatkiem do wielu dań i popularną zagrychą na niejednej imprezie, są niezwykle cennym źródłem składników mineralnych i witamin, wpływających na zdrowie i wygląd człowieka. Wpływają na m.in. odporność, poziom cukru i cholesterolu. Powstałe w procesie fermentacji ogórków bakterie kwasu mlekowego, występujące także w kefirach czy jogurtach, korzystnie wpływają na pracę jelit. Dlatego warto, by do swojej diety włączyły je osoby, będące na diecie wegańskiej, bądź nietolerujące nabiału. Choć ogórki kiszone są powszechnie dostępne na wielu bazarach, czy supermarketach warto samemu zadbać o ich zapas. Samemu przygotowując wiemy, jakich surowców użyliśmy i jesteśmy w stanie kontrolować dodaną ilość soli, która w kupnych użyta jest niestety często w nadmiarze.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com