Ogórki kiszone

Sekret najlepszych ogórków kiszonych

Ogórki kiszone ze sklepu RanoZebrano należą do grona przetworów, które w kuchni polskiej są obecne od wieków. Wyróżniają się nie tylko walorami sakowymi, ale również prozdrowotnymi. Każda gospodyni domowa ma swój sekretny przepis na pyszne ogórki, które są jędrne i chrupiące. Warto poznać sposób na domowe kiszenie ogórków, które zachwycą swoim smakiem.

Kiszone ogórki – walory prozdrowotne

Dlaczego należy spożywać ogórki kiszone?Chodzi nie tylko o tradycję, ale również o walory prozdrowotne tego produktu. Prawdziwe ogórki kiszone przyrządzane dawnymi sposobami są pełne zdrowia. Kwas mlekowy wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, wzbogaca florę jelitową. Jest uznawany za naturalny probiotyk, który przyczynia się do wzrostu odporności organizmu. Duże ilości witaminy K zawartej w kiszonkach wpływa korzystnie na układ kostny i proces krzepnięcia krwi. Ogórki są bogate w wodę i niskokaloryczne – mogą stanowić zdrową przekąskę, szczególnie podczas upalnych dni. Niska kaloryczność sprawia, że bez obaw mogą je spożywać osoby przebywające na diecie.

Od czego zależy smak ogórków?

Każda gospodyni ma swój przepis na najlepsze ogórki kiszone. Tak naprawę smak i aromat kiszonek może zależeć od wielu czynników:

  • czas zbioru – ogórki rosnące podczas upałów mają mniej wody, przez co mogą nie być tak soczyste i z pewnością okażą się mniej jędrne. Te zbierane w czasie deszczu mogą się szybciej psuć.
  • nawożenie – ogórki przenawożone azotem będą puste w środku, mogą również gnić w słoikach. Taki proces dotyczy zarówno ogórków zasilanych sztucznymi nawozami, jak i nawozami naturalnymi w za dużej ilości.
  • odmiana – do kiszenia najlepsze są tzw. kwaszeniaki, czyli odmiany przeznaczone na kiszenie. Osiągają one mniejsze rozmiary i regularny kształt, dzięki czemu idealnie mieszczą się w słoikach.

Sekret udanych kiszonek

Największe znaczenie przy kiszeniu ma wybór dobrego gatunku ogórków – najlepiej jeśli będą one pochodziły z ekologicznych upraw. Ogórki muszą być jędrne i bez uszkodzeń, ważne by były świeże. Specjaliści od kiszonek radzą, by do słoika dodawać liść czereśni, porzeczki, wiśni, winogrona lub dębu. Wpływają one na walory smakowe, pozwalają zachować jędrność ogórków i zapobiegają psuciu się przetworów. Do kiszenia powinno się używać soli kamiennej, dedykowanej do przetworów. Posiada ona w swoim składzie sole mineralne, które korzystnie wpływają na proces fermentacji. Ogórki można zalewać zarówno zimną, jak i gorącą solanką – każdy amator przetworów ma swój przepis na smaczne i trwałe kiszonki.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com